Saturday, January 12, 2008

Open brief aan de heer Patrick De Witte, 3keys en Canvas

Open brief aan de heer Patrick De Witte, bedenker van 'Spam Nieuws',
aan 3keys, productiehuis van 'Spam Nieuws',
aan Canvas, zender van 'Spam Nieuws'

Beste,

Ik was bijna mijn lokale depressie veroorzaakt door het gedrocht van een site die deredactie.be is, doorgekomen, toen ik vrijdagavond Spam Nieuws op mijn tv zag verschijnen. Ik ben al jaren grote fan van The Daily Show en The Colbert Report, fake nieuwsprogrammas van over de plas die een cynische kijk bieden op de echte issues van het moment, en die de feiten niet uit de weg gaan. Toen ik de beschrijving van Spam las, dacht ik dan ook meteen 'Ja! Eindelijk een Vlaamse versie van dit geniale concept!'. Mijn teleurstelling kon niet groter zijn. In plaats van een "The Daily Show" is het een "The Half Hour News Hour" geworden, de miskleun die Fox News ooit produceerde als reactie op "The Daily Show".
Maar ik ben niet iemand die dingen afkraakt zonder dat op een constructieve manier te doen, dus voeg ik bij deze een fijne analyse van precies wàt er mis was met dit programma.
Van in het begin al had ik het gevoel dat heel het programma niet natuurlijk overkwam. Sofie Lemaire, die nochtans drommels goed weet hoe ze een programma moet brengen gezien ze dat al geruime tijd doet op StuBru, zat veel te verkrampt haast te acteren op haar stoel. Dat geeft je als kijker meteen het gevoel dat dit geen nieuwsprogramma is. Dat is het natuurlijk ook niet, maar als je voor de look-and-feel gaat moet het compleet zijn. Ik zou aanraden om de presentatie een heel pak losser te doen. Dit is geen programma dat zichzelf serieus neemt, dus moeten we ook niet doen alsof. Als je de sfeer wat losser maakt gaat de kijker zich ook meer op zijn gemak voelen, en dat had ik ten zeerste nodig. Ik zat er de hele tijd met een gevoel van 'laat dit pijnlijke debacle asjeblief zo snel mogelijk voorbij zijn', een gevoel dat ik ongetwijfeld minder had gehad als er minder een serieux rond het programma hing.
Hoezeer ik ook constructieve kritiek zou willen geven op de twee volgende reportages (de ooglappen en de Waalwatcher), het lukt me niet. Bij de ooglappen weet ik niet wat er mis was waardoor de humor eruit gezogen werd, de Waalwatcher was gewoon te langdradig en té karikaturaal. De kunst is échte mensen te brengen, en die een beetje te vervormen tot een karikatuur van zichzelf. Een karikatuur van zichzelf, maar als het een karikatuur van die karikatuur wordt, zijn we te ver gegaan, en ik denk dat het dit is dat hier gebeurd is.
Bij de tussenkomst van Kamagurka was het hek al helemaal van de dam: een komiek die standup comedy doet met een camera is helemaal geen onderdeel van een (al dan niet fake) nieuwsprogramma. Het ìs echter mogelijk komieken op te voeren, The Daily Show doet dit ook in een stuk dat 'Back in Black' heet. Hier komt de komiek Lewis Black in een stijl die niet veel verschilt van die van Kamagurka, maar dan grappig, een eigenzinnige kijk geven op de actualiteit. Hij doet het echter wel in de studio, vlak naast de presentator, wat al heel wat aan de authenticiteit doet. Een standupper in een groezelig parochiezaaltje (zo zag het er tenminste uit) past gewoon écht niet in het programma. Daarenboven kunnen er dan een aantal casual wissels en kwinkslagen over en weer gebeuren tussen de presentator, wat weer bijdraagt tot het niveau van het programma.
Ook de waarzegster paste weer geheel niet in het programma. Ook hier is de tip: voer haar op als studiogast, als 'deskundige' die een uitleg terzake komt geven. Dat verhoogt de authenticiteit, kadert het segment en zal de humor erin sowieso opvoeren. Ook hier kunnen dan conversaties tussen de gastvrouw en de waarzegster gebeuren om meer mogelijkheden te openen. Het enige humoristische dat ik in dit deel heb kunnen vinden was de π euro per minuut belkosten...
De mediawatcher Gunter Lamoot tegen het einde van het programma was dan weer een aangename verfrissing. Dit stuk was écht grappig en gevat, met beelden waar mooi op werd ingespeeld. Dit is een format dat gerust kan worden uitgebreid naar de andere delen van het programma: er komt een video van een gebeurtenis in de actualiteit, die wordt helemaal fout gekaderd door de presentatrice, hilariteit. Heel simpel, maar doeltreffend.
Voor een programma dat beloofde een cynische kijk op de actualiteit te bieden heb ik vooral een eigen kijk gemist. Opiniestukjes, van de pot gerukte duiding, kortom een EIGEN kijk. Opiniestukjes zijn natuurlijk gevaarlijk. Je moet ervoor zorgen dat de opinie die je uitdrukt in het programma er een is die enkel de meest marginale geesten in de maatschappij zouden kunnen hebben, dat ze zo vergezocht is dat niemand je kan beschuldigen van een foute mening te hebben verkondigd, omdat ze zo fout is dat niemand ze in de eerste plaats kan geloven. Door dit dan ook nog eens te kaderen met een heel foute redenering achter die opinie, komen we opnieuw aan simpele doch doeltreffende humor. Mét een eigen kijk.
Ik heb geprobeerd die laatste twee principes te combineren in een soort demo-concept voor een onderdeel van Spam. U vindt hiervoor een script in bijlage. Het segment dat ik hier heb samengesteld duurt ongeveer 4:30 minuten. Het biedt een echte kijk op de actualiteit, speelt met beelden, en levert totaal foute opinies. Bij deze bied ik u dan ook mijn diensten als schrijver aan voor de toekomst. Met graagte wil ik meewerken aan een betere versie van de Vlaamse The Daily Show. Contactinfo in de .pdf in bijlage.

Met vriendelijke groeten,
Ben Verhaegen

P.S. Deze open brief zal tevens gepost worden op http://ldebetheb.blogspot.com

de .pdf die hier in bijlage wordt vermeld, kan u, de bLezer, ook bezichtigen op http://student.kuleuven.be/~s0104905/Spam.pdf .

10 comments:

Anonymous said...

Hey BB, echt grapig dat stukje. Het is te hopen dat de mannen en vrouwen van canvas dat ook gaan lezen. Gelukkig zit ik vrijdagavond op volleybaltraining en moet ik me dus niet ergeren aan vrijdagavond programma's als steracteur en blijkbaar ook Spam...

Anonymous said...

Dag Bb,

Heb je al een antwoord gekregen van Mieke Vogels?

Groet!

Anonymous said...

Hebt ge überhaupt al van iémand een antwoord gekregen waar ge zo'n open brief naar gestuurd hebt?

Ik vind trouwens wel dat bb goed aan het bloggen is nu, de posts beginnen zich op te stapelen he.

Anonymous said...

ja ik zou zo'n antwoord ook wel eens willen lezen, best wel grappig denk ik. posten die handel bb! Bb is inderdaad goed bezig met zijn blog, een wekelijkse update moet toch haalbaar zijn he ;-)

Anonymous said...

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

Anonymous said...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we secure been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] for a large leisure for the time being and know how to harness the colossal power of Xrumer and turn it into a Bills machine.

We also provide the cheapest prices on the market. Diverse competitors will expect 2x or temperate 3x and a lot of the opportunity 5x what we pervade you. But we maintain in providing great help at a debilitated affordable rate. The entire point of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper alternative to buying Xrumer. So we plan to keep that bit in recollection and outfit you with the cheapest censure possible.

Not only do we take the greatest prices but our turnaround heyday payment your Xrumer posting is super fast. We drive pull someone's leg your posting done to come you discern it.

We also outfit you with a full log of affluent posts on contrary forums. So that you can see seeking yourself the power of Xrumer and how we have harnessed it to help your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can wish to realize thousands upon thousands of backlinks over the extent of your site. Scads of the forums that your Install you settle upon be posted on get exalted PageRank. Having your association on these sites can deep down expropriate establish up some crown quality help links and as a matter of fact as well your Alexa Rating and Google PageRank rating via the roof.

This is making your site more and more popular. And with this developing in celebrity as familiarly as PageRank you can keep in view to appreciate your site in effect superiority high in those Search Mechanism Results.
Conveyance

The amount of conveyance that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your site to tens of thousands of forums. With our higher packages you may still be publishing your locale to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Ponder 1 post on a in demand forum last will and testament usually enter 1000 or so views, with communicate 100 of those people visiting your site. Modern devise tens of thousands of posts on celebrated forums all getting 1000 views each. Your traffic will withdraw at the end of one's tether with the roof.

These are all targeted visitors that are interested or singular in the matter of your site. Assume how innumerable sales or leads you can achieve with this great gang of targeted visitors. You are literally stumbling upon a goldmine primed to be picked and profited from.

Retain, Shipping is Money.
[/b]

BECOME ENTHUSIASTIC ABOUT YOUR CHEAP ERUPTION TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anonymous said...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Sluggish Downloads With NZB Downloads You Can Instantly Find Movies, PC Games, Music, Software & Download Them @ Flying Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Newsgroup Search[/B][/URL]

Anonymous said...

It isn't hard at all to start making money online in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]adsense blackhat[/URL], Don’t feel silly if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses little-known or misunderstood avenues to produce an income online.

Penis Enlargement Pills said...

nice posting keep blogging,....
i am very new in blogging, please and kindly visit my blog,..
thanks a lot...

Anonymous said...

A encyclopaedic good physical condition program tailored to an solitary resolve probably pinpoint on sole or more definitive skills, and on age-[3] or health-related needs such as bone health.[4] Innumerable sources[citation needed] also cite noetic, common and heated constitution as an superior vicinity of whole fitness. This is over presented in textbooks as a triangle made up of three points, which impersonate physical, poignant, and mental fitness. Physical seemliness can also hamper or handle many persistent salubrity conditions brought on by way of ailing lifestyle or aging.[5] Working discernible can also remedy people snore better. To delay healthy it is mighty to engage in physical activity.
Training

Certain or task-oriented [url=http://www.pella.pl]fitness[/url] is a actually's power to complete in a definite vigour with a tolerable know-how: as sample, sports or military service. Spelled out training prepares athletes to put on fully in their sports.

Examples are:

400 m sprint: in a sprint the athlete must be trained to master-work anaerobically from one end to the other the race.
Marathon: in this specimen the athlete have to be trained to production aerobically and their persistence ought to be built-up to a maximum.
Multifarious alight fighters and police officers undergo typical fitness testing to draw if they are qualified of the physically exacting tasks required of the job.
Members of the Joint States Army and Army Native Guard have to be able to pass the Army Palpable Health Check up on (APFT).