Tuesday, January 22, 2008

De Awards - 2008 (3)

En het is zover, de oscarnominaties zijn bekend! En naar ondertussen echt wel aloude gewoonte krijgt u hier de beste analyse!

  • Vooreerst toch dit voor ons belangrijke nieuws: hoewel we al lang wisten dat Ben X niet genomineerd ging zijn (en de rest van de genomineerden voor buitenlandse film sowieso kak ging zijn) hebben we toch een Vlaamse nominatie: Tanghi Argentini, voor Best Live Action Short Film. Een dikke proficiat aan Guy Thys en de hele cast!
  • De grote kanshebbers zijn No Country for Old Men, There Will Be Blood en Atonement, met respectievelijk 8, 8 en 7 nominaties
  • Genomineerden voor Beste Film zijn Atonement, Juno (dat is toch een beetje een verrassing, niet echt zo'n award-kanon totnogtoe), Michael Clayton, No Country for Old Men en There Will Be Blood. Deze films zijn ook allemaal genomineerd voor beste regie, buiten Atonement, deze is vervangen door Le Scaphandre et le Papillon. Als Atonement beste film zou winnen is het van 1989 (Driving Miss Daisy) geleden dat er nog eens een film dé oscar wint zonder genomineerd te zijn voor regie.
  • Grote verrassing is ook het aantal nominaties van Ratatouille. Een oscar voor beste animatiefilm zat er voor de laatste pixar-prent al van mijlenver aan te komen, maar daarenboven heeft de film ook nominaties voor muziek (originele soundtrack), sound editing, sound mixing, én beste originele script.
  • Persepolis, een prachtfilm die helaas niet door de buitenlandse film-brolselectie is geraakt, is wél genomineerd voor beste animatiefilm. The Simpsons Movie (die voor zowel de BAFTA als de Golden Globe voor animatiefilm genomineerd was), is er dit keer niet bij. Het laatste nieuwe pinguin-epos 'Surf's Up' haalde het wel. The Academy heeft iets met pinguins: in 2006 won 'Le Marche de l'empereur' (March of the Penguins) beste documentaire, vorig jaar ging 'Happy Feet' aan het waggelen met de oscar voor beste animatiefilm. Hopelijk zijn de ratten dit jaar de pinguins alsnog voor.
  • Als u gisteren mijn Razzie-post gelezen heeft, dan weet u dat zowel Pirates of the Carribean als Norbit daar nominaties hebben gekregen. Wel, die twee films zijn ook genomineerd voor oscars. PotC kreeg twee nods in de categorieën make-up en speciale effecten, Norbit moest het stellen met enkel make-up.
  • Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street doet het hier lichtjes beter dan bij de BAFTA's: ook hier weer een magere kostuumnominatie, maar toch al een iets prestigieuzere nominatie met Art Direction (dat is de manier waarop alles in scène gezet wordt, en hoe de sfeer wordt overgebracht), en al helemaal prestige voor Johnny Depp, die een nominatie voor beste acteur in de wacht kon slepen.
  • Hairspray is dan weer minder goed vertegenwoordigd dan in the UK: geen enkele nominatie voor het haarspektakel met John Travolta.
  • Opvallend is ook de mate van (over)compensatie die hier heerst voor het misbaksel dat de Foreign Language Film lijst is geworden: drie in die categorie niet-genomineerde maar ijzersterke (althans, dat schijnt toch zo te zijn) films uit Frankrijk, Persepolis, Le Scaphandre et le Papillon, en La Môme zijn in totaal toch goed voor 8 oscarnominaties.
  • The Golden Compass, de slechtste film die ik heb mogen aanschouwen in de bioscoop vorig jaar, en Transformers, een film die razend slechte reviews kreeg in zowat elk magazine maar waar iedereen op Siggraph dol van was, hebben allebei ook oscarnominaties gekregen, 2 en 3 resp. Het gaat (gelukkig) wel om eerder technische categorieën als make-up, visuële effecten en geluid.
  • Ten slotte nog dit: in de categorie Beste Muziek: origineel nummer is Enchanted genomineerd... voor drie verschillende nummers. Het doet een beetje denken aan Dreamgirls vorig jaar, dat vehikel was ook drie keer genomineerd in die categorie. Het verschil is wel dat Enchanted een goede film met goede nummers was.
Zo, ik denk dat dit voorlopig wel kan tellen voor deze analyse. De volgende halte in mijn award-coverage is een pak minder prestigieus: op 26 januari worden de Wel Jong Niet Hetero Forum Movie Awards, waarschijnlijk de minst glamoureuze prijzen ter wereld, bekend gemaakt. Waarom zal ik ze dan toch coveren? Omdat ik er stemrecht in heb gehad. En omdat er sommige echt superfabuleuze categorieën bij zaten (zoals Hottest Male Performance ;))

Tot de volgende!
B

And the nominees for best blog-related picture are:
bTonement
Michael Blogton
No Blog for Old Men
The Blog Ultimatum*
There will bBlog
-------------
Be The B

*Het is onmogelijk een goeie pun te vinden op Juno. Te weinig letters.

1 comment:

Anonymous said...

En hoe zit het met de Crystal Bees bb? (of welke naam droegen die dingen ok al weer?)