Sunday, July 15, 2007

Open brief aan de heer Filip Dewinter, fractieleider Vlaams Belang in het Vlaams Parlement

Nieuwe vete van de week vanaf morgen, and this time it's personal. Filip Dewinter publiceerde 13 juli 2007 op zijn website een open brief aan twee Vlaamse ministers en de Antwerpse schepen voor Cultuur en Toerisme, aangaande de Eurogames (de holebi-sportmanifestatie die doorgaat in Antwerpen). Deze brief is te bekijken op http://www.filipdewinter.be/page.php?linkID=501. Hieronder een open brief van mezelf aan meneer Dewinter, als reactie op zijn open brief.

Herenthout, 15 juli 2007.

Aan Filip Dewinter, Fractieleider Vlaams Belang

Betreft: open brief aan de Vlaamse ministers voor Sport en Gelijke Kansen en de Antwerpse schepen voor Cultuur en Toerisme aangaande de Eurogames

Geachte Heer Dewinter,

U bent in uw open brief van 13 juli 2007 fel van leer getrokken tegen de Eurogames, de holebi sportmanifestatie in het Antwerpse, en voornamelijk tegen de steun die deze spelen konden krijgen van de twee bevoegde Vlaamse ministers en de Antwerpse schepen.

U beweert onder andere dat de Vlaming in de straat, de gewone Vlaming tegen de spelen gekant is, niet omdat zij tegen homo's zijn, maar omdat holebi's zich met dergelijke manifestaties van de 'gewone' maatschappij afzonderen. Aan die bewering zou ik verscheidene vragen willen vastknopen. Is het niet zo dat elke manifestatie van een groep intrinsiek tot doel heeft die groep te manifesteren als deel van de maatschappij? Om die groepen uit de vergetelheid te halen, of in sommige gevallen uit de vergetelheid te houden, om eisen in de verf te zetten die voor de groep in kwestie zeer belangrijk zijn, en om een gevoel van saamhorigheid van die groep te benadrukken? Wel dan, wat is dan het verschil tussen de Eurogames als manifestatie van de holebigemeenschap, en een Vlaams Belang-barbecue als manifestatie van de rechtse gemeenschap? Verwijt daar de pot de ketel niet (of durf ik zeggen, de potter de kerel) dat hij zwart ziet?
U beweert dat politiek nooit ver weg is bij zulke holebimanifestaties; opnieuw: dat is een eigenschap van manifestaties. Als enkele jaren geleden de witte woede door de straten trok kloeg u niet dat politiek nooit ver weg is bij zulke witte woede-manifestaties, bij de witte marsen kloeg u niet dat politiek nooit ver weg is bij manifestaties voor een bescherming van kinderen. Want inderdaad was ook daar politiek niet ver weg, er werden respectievelijk betere arbeidsomstandigheden voor verplegend personeel en een betere juridische omkadering voor kindermisbruik en zelfs een hervorming van het justitieapparaat gevraagd. Ik herinner mij niet dat u gekant was tegen de witte marsen, maar natuurlijk wil ook u een hervorming van het justitieapparaat. U zal mij niet horen zeggen dat dat een slechte eis is, maar het lijkt mij dat u enkel wil dat de politiek bij een manifestatie ver weg is als het een politiek is die u over het algemeen ver weg wil, ook buiten de manifestatie.
Verder laat u zich ook uit over de radicale holebilobby die iedereen die hun - volgens u radicale - eisen niet steunt, in de hoek der onverdraagzaamheid verdringt. Dat is niet het standpunt van de holebifederatie en dat weet u. Het valt echter niet te ontkennen dat er nog stevig aan de situatie van holebi's in ons land - hoe goed deze ook mag zijn - moet gesleuteld worden. Recent onderzoek wijst uit dat tweederde van de Vlaamse jongens zich negatief opstelt tegenover holebi's. In de sportwereld wordt nog steeds fel gediscrimineerd tegen holebi's op een manier die doet denken aan de 'Don't Ask, Don't Tell' policy die het Amerikaanse leger hanteert. Duizenden jonge lesbische meisjes hebben moeilijkheden met hun geaardheid en vinden hiervoor geen steun, zodat ze beginnen krassen, en uiteindelijk in een heel aantal andere psychologische problemen verzeild kunnen raken. U kan dus moeilijk stellen dat de holebigemeenschap enkel radicale eisen stelt die niemand wat aangaan, de noden zijn reëel en dringend.
Daarmee wil ik natuurlijk niet ontkennen dat de radicale eisen die u bedoelt niet bestaan. Holebi's vragen inderdaad het homohuwelijk en de holebi-adoptie. (Wat u daar trouwens zo enorm radicaal aan vindt weet ik persoonlijk niet, het lijken mij vrij normale eisen die vallen onder de gelijkheid voor iedereen, maar goed...) Laat ik daarmee opnieuw antwoorden door u een spiegel voor te houden. Uw partij eist de splitsing van het land en de creatie van een Vlaamse natie, een radicaler eis dan het homohuwelijk. Een eis overigens waar u alle recht op heeft om dit te eisen, vooraleer ik als onflamingantisch word afgeschilderd. Maar eenieder die de splitsing van het land ondersteunt maar daar wil komen door geleidelijke staatshervormingen wordt door uw partij doorgaans niet als bondgenoot maar als onflamingantisch of zelfs stroman van de Parti Socialiste afgeschilderd. Over een poging tot beperking van de vrijheid van meningsuiting gesproken.
Tot slot probeert u ook nog op te merking dat alle holebigroeperingen tot doel en als enige agenda het promoten van homoseksualiteit als alternatieve samenlevingsvorm hebben. Met alle respect, maar dat is de reinste onzin. Ten eerste lijkt u daarmee te willen suggereren dat homoseksualiteit een keuze is die holebi's iedereen aanraden te maken, en daarna de steun voor die keuze eisen van de samenleving. Ik verzeker u, meneer Dewinter, en honderden wetenschappers met mij, dat het geen keuze is, en dat de eisen van de holebigemeenschap dus ook niet die zijn van een groep excentriekelingen met gekke, aparte, dolle ideeën, maar een vraag naar erkenning en begrip, wat zoals hierboven is aangetoond heus nog niet de evidentie is die u veronderstelt.
Ten tweede, wat nog erger is, laat die claim uitschijnen dat holebi's zich verder zouden willen afscheiden van de maatschappij en een eigen ondergrondse samenleving der verstotenen oprichten. Dat is niet het geval, nogmaals: wij willen erkenning en begrip. Ik hoor u afkomen: 'scheid uzelf dan niet af met evenementen als de gay pride, navigaytion en de eurogames!' Foei andersvaliden, zomaar jullie alternatieve levensstijl promoten met de paralympics! Foei Harry Potterfans, zomaar jullie alternatieve levensstijl promoten bij de nakende release van het laatste boek uit de reeks! Foei Vlamingen, zomaar jullie alternatieve levensstijl promoten op 11 juli! U ziet ook dat deze laatste drie uitspraken absolute schandalige onzin zijn. Door symmetrie te gebruiken in deze redenering zou u moeten kunnen deduceren dat de uwe dat ook is.
Ten slotte zou ik u ook willen wijzen op de extreemrechtse organisatie Blood&Honour die opgeroepen had gewelddadige acties te ondernemen op de Eurogames. Een duidelijk signaal dat er ook effectief homohaters zijn en dat het absoluut niet nodig is iedereen die zomaar een gefundeerd debat wil voeren rond huwelijk en adoptie af te schilderen als homohater.

Met de meeste hoogachting,

Ben Verhaegen
Blogger en 'gewone' homo.

Live - Dare - React
Be The B

4 comments:

Anonymous said...

Beste Ben,

Bedankt om de verzuchtingen van de homogemeenschap aan mij door te spelen. Ik zal proberen om hier in de toekomst meer rekening mee te houden

Anonymous said...

Wederom hebt u overschot van gelijk.

Om het met de woorden van een bekende show te zeggen: voor Mr. Dewinter vol pathos verkondigt hoe nefast bewegingen zijn die zich willen manifesteren in een - zij het politiek, cultureel of ethisch - landschap, moet hij eerst de hand in eigen boezem steken.

Anonymous said...

Beste Ben,

knappe brief, ik hoop dat je hem toch ook werkelijk hebt opgestuurd want 'I would die' voor een reactie van Dewinter himself. OOk mijn 'geleerde' vader heeft bevestigd dat je schrijftalent hebt, en dat wil iets zeggen.

Zie u

Anonymous said...

goe gedaan...
www.mikpunt175.be