Sunday, February 22, 2009

Oscars #81 - Part 3

Oke, en zoals beloofd nog de laatste voorspellingen: de twee scriptcategorieën.

Script - bewerking
De nominaties: Doubt, Frost/Nixon, Slumdog Millionaire, The Curious Case of Benjamin Button, The Reader
De commentaar: Vier van de genomineerden in deze categorie zijn ook genomineerd voor beste film. Dat wil ook zeggen dat het hier gaat om echte prachtscenario's, met vaak briljante dialogen en geniale opbouw en scènestructuren. Het is namelijk lang niet zo gemakkelijk om een al bestaand verhaal te vertalen in film, een hoofdstuk is een heel andere bouwsteen dan een scène. En dat is precies waar al deze scripts in uitblinken. De duels in Frost/Nixon, de poëzie van The Curious Case of Benjamin Button, maar vooral... het ongelooflijk tastbare van Slumdog Millionaire. Dìt is wat er echt geniaal was aan die film: het scenario. De beschrijvingen van India laten je voelen alsof je er ook echt bent, het verhaal is pakkend en heel slim opgebouwd door tijdig te switchen met het ingenieuze kaderverhaal. Kortom, Slumdog Millionaire gaat vanavond één oscar winnen die hij écht verdient, en die is voor de scenarist.
De keuze van b: Slumdog Millionaire
De winnaar: Slumdog Millionaire

Script - origineel
De nominaties: Frozen River, Happy-Go-Lucky, In Bruges, Milk, Wall•E
De commentaar: Dit is de voorbije jaren verworden tot een soort alternatieve beste film-categorie (met Juno, Little Miss Sunshine, ...). Het is dan ook te verwachten dat hier dit jaar een kleine onafhankelijke parel in de prijzen gaat vallen zoals daar zijn Frozen River of Happy-Go-Lucky. Maar het kan ook wel eens gaan naar die ene genomineerde die ook meedoet voor beste film (Milk). Maar als je het mij vraagt gaat deze oscar dit jaar naar een van de twee komische, vertederende, en écht originele films. In Bruges springt er uit vanwege de briljante dialogen, Wall•E precies omwille van hoe uitzonderlijk goed de vertelling werkt net zònder dialogen. En daar twijfel ik dan weer. Dus: nog eens een gespleten persoonlijke voorkeur.
De keuze van b: In Bruges en Wall•E. Deze categorie moet nog verder opgesplitst worden. Maar gezien Wall•E toch al zijn eigen beste film-categorie heeft, gaan we maar voor In Bruges.
De winnaar: In Bruges

Voila, mijn voorspellingen zijn bekend, en zoals u ziet geheel verschillend van de zogezegd gelekte uitslagen, dus vals spelen kan mij niet verweten worden. Nu is het nog zeven uur en twaalf minuten wachten voor ik weet of ik ook dit jaar win van Sofie en zo de onderlinge stand eindelijk op 2-2 krijg. Ik ben er klaar voor, Steylaerts!

b. Your Window to Oscar-gold.

No comments: